Çene (Ortognatik) Cerrahisi Nedir?
Ortognatik cerrahi olarak da adlandırılan çene cerrahisi, üst çenenizi (maksilla) ve alt çenenizi (mandibula) hizalamaya yardımcı olan cerrahidir. Çeneleriniz aynı hizada değilse, bu durum ısırığınızı etkileyebilir ve yemek yemenizi ve konuşmanızı zorlaştırabilir.
Ortognatik ("orto natik") cerrahi tek bir olay değildir. Dişlerinizi çene ameliyatınıza hazırlamak için ortodontik tedaviyi, ameliyatın kendisini, ameliyattan sonra iyileşmeyi ve ameliyattan sonra bir yıla kadar daha ortodontik tedaviyi içeren bir süreçtir. Çene cerrahisi süreci iki ila üç yıl arasında sürebilir.
İnsanlarda Çene Kemiği Sorunları Nasıl Gelişir?
Genel olarak, çene kemiği sorunları ya doğumda (doğuştan) mevcuttur ya da yaşamın ilerleyen dönemlerinde yaralanmalar veya çenenizi etkileyen diğer tıbbi durumlardan kaynaklanır.
Doğuştan Gelen Çene Sorunlarına Örnekler Nelerdir?
Doğuştan gelen çene sorunları, aşırı ısırık gibi bireysel sorunlar olabileceği gibi Treacher Collins sendromu gibi kapsayıcı bir tıbbi durumla da ilişkili olabilir. İşte doğuştan gelen çene sorunlarının diğer bazı örnekleri:
- Çapraz kapanış: Bu, alt dişlerinizden bazıları üst dişlerinizin önüne oturduğunda meydana gelir.
- Açık kapanış: Açık kapanış, ağzınızı kapattığınızda birçok dişin bir araya gelmemesidir.
- Yarık dudak ve damak: Yarık damak, yüzünüz ve ağzınız normal şekilde gelişmediğinde meydana gelir.
- Pierre Robin dizisi: Pierre Robin dizisi ile doğan çocuklar genellikle bebeklerin yemek yemesini veya nefes almasını zorlaştırabilecek küçük alt çenelere sahiptir.
Yaralanmalar Veya Tıbbi Durumlardan Kaynaklanan Çene Sorunlarına Örnekler Nelerdir?
- Yüz kırıkları: Çene kırığı terimi alt çenenizi (mandibula) veya üst çenenizi (maksilla) ifade edebilir. Alt çenenizi bir nesne tarafından vurularak veya yumruklanarak kırabilirsiniz. Üst çenenizi ise düşerek, motorlu taşıt kazası geçirerek veya darbe alarak kırabilirsiniz.
- Kistler ve tümörler: Sağlık hizmeti sağlayıcıları radyasyona maruz kalmayı tedavi etmek için çene ameliyatı da yapabilir.
- Obstrüktif uyku apnesi (OSA): OSA, hava yolu kaslarınız, bademcikleriniz, diliniz veya fazla doku hava yolunuzu tıkadığında meydana gelir, böylece uyurken nefesiniz durur ve başlar. OSA, maksillomandibular ilerletme (MMA) adı verilen çene cerrahisi ile tedavi edilir.
- Temporal mandibular eklem bozuklukları (TME): TME, üst ve alt dişlerinizin aynı hizada olmaması anlamına gelen yanlış kapanıştan kaynaklanabilir.
- Büyüme bozuklukları. Bu, vücudunuz çok fazla büyüme hormonu geliştirdiğinde çenenizdeki değişiklikleri ifade eder. Fazla hormon, üst ve/veya alt çeneniz de dahil olmak üzere dokularınızın alışılmadık şekilde büyümesine neden olur.
Bu İşlemden Önce Ne Yapılır?
Çene ameliyatı için çok fazla ön çalışma yapılır. Sağlık uzmanınız ameliyatınızı planlamak için belirli bilgilere ihtiyaç duyar. İşte bu bilgileri elde etmek için yapabilecekleri bazı testler ve atabilecekleri adımlar:
- Röntgenler.
- Bilgisayarlı tomografi (BT) taramaları.
- Dişlerinizin ve çenenizin fotoğrafları.
- Bir diş modeli oluşturmak için dişlerinizin ölçüleri.
- Ayrıca dişlerinizi tarayabilirler.
Çene Ameliyatına Hazırlanmak İçin Yapmam Gereken Bir şey Var mı?
Evet. Sağlık uzmanınız muhtemelen gıda alımını çiğnemeden yiyebileceğiniz sıvı gıdalarla kısıtlayacaktır. Ameliyattan önce çorba, süt, beslenme içecekleri ve blender kullanarak sıvılaştırabileceğiniz meyve ve pişmiş sebzeleri stoklamayı düşünün.
Ameliyatınızdan önce genel anestezi alacaksınız. Sağlık uzmanınıza genel anesteziye hazırlanma konusunda danışın.