Turistik Vize

Türkiye'ye turistik amaçlarla gelecek olan yabancı ülke vatandaşlarının başvuru yapması gereken vize türüdür. Yabancı kişi, vize muafiyetinden faydalanamıyor ise Türkiye'ye giriş yapmadan önce Türkiye turistik vize başvurusu yapmalıdır. Turistik vize başvurusu yurtdışında bulunan Türk dış temsilciliklerinden veya e-vize üzerinden yapılabilmektedir.

E-vize uygulamasına tabi olmayan ülkelerin vatandaşları ülkelerinde bulunan Türk dış temsilciliğine başvuru yaparak pasaportlarına vize bastırmalıdır. Vize 180 günlük sürede en fazla 90 gün kalış imkanı sağlamaktadır.

E-vize başvurusu yapma imkanı olmayan yabancılar, Türk Konsolosluğu'na başvuruları sırasında pasaport, fotoğraf, seyahat amacına uygun belgeler, otel uçak rezervasyonu, yeterli finansal kanıt belgeleri ve seyahat sağlık sigortası sunmak zorundadır.

Ticari Vize

Türkiye'ye ticari amaçlarla seyahat etmek isteyen yabancı uyruklu ve vize muafiyetinden faydalanamayan kişiler, ülkeye girişten önce ticari vize almak zorundadır. Ticari vize başvurusu e-vize olarak yapılabildiği gibi kişinin vatandaşı olduğu ülkede bulunan Türk dış temsilcilikleri aracılığı ile de başvuru yapılabilir.

Türk Konsolosluklarında yapılacak başvurularda kişinin pasaport, fotoğraf, Türkiye'deki şirketten ticari davetiye ve finansal belgelerini sunması gerekir. Türkiye ticari vize başvurularında planlanan seyahatin bitiminden itibaren en az 6 ay geçerli pasaport sunulması gerekir.

Türkiye Vize Başvuru Formu

Türkiye'ye seyahat etmek isteyen yabancılar, vize başvurusu sırasında seyahat amacını kanıtlayan belgeler yanında vize başvuru formu da sunması gerekir. Vize başvuru formunda kişinin pasaport bilgileri aslına uygun olarak belirtilmelidir. Bunun yanında seyahatin amacı, seyahat masraflarının nasıl karşılanacağı, seyahat tarihleri hakkında bilgiler de formda gerçeğe uygun olarak beyan edilmelidir.

Gerçeğe aykırı beyanlar vize reddine, vize onaylanmış olsa bile sonrasında vize iptaline yol açabilir. Türkiye vize başvuru formu üzerinde sorulan önceki seyahat bilgileri, vize reddi bilgileri hakkında gerçeğe aykırı beyanda bulunmak vize reddine yol açabilir.

Türkiye'ye vize almak isteyen yabancı uyruklu kişiler, ülkelerindeki Türk dış temsilciliklerinden vize başvurusu yapabileceği gibi, Türkiye Cumhuriyeti Dış İşleri Bakanlığı tarafından hizmete sunulan e-vize sistemi üzerinden de başvuru yapabilirler. E-vize başvurularında da yukarıda belirtilen ve dikkat edilmesi gereken hususlara dikkat edilmelidir.

Türkiye e-vize başvuru formu veya klasik vize başvurusunda yapılan ön başvuru formu doldururken sistemin izin verdiği formatta belge yüklemek önemlidir. Özellikle biometrik fotoğraf yüklemelerinde fotoğrafın taranarak bilgisayara aktarılmış olmasına dikkat edilmelidir. Sisteme uyumsuz belge yüklemeye çalışmak sistem tarafından kabul edilmeyecektir. Örnek ön başvuru formu aşağıdaki gibidir.

Görüşlerinize Değer Veriyoruz