Diş İmplantları Nedir?
Diş implantları, eksik diş köklerinin yerini alan küçük dişli direklerdir. Diş implantlarının çoğu titanyumdur, ancak bazıları seramiktir. Bu malzemelerin her ikisi de güvenli ve biyouyumludur (ağzınızın içindeki dokulara dosttur).
Diş İmplantları Nasıl Çalışır?
Bir cerrah, ağız cerrahisi prosedürü sırasında çenenize bir diş implantı yerleştirir. İmplant iyileştikten sonra, diş hekiminiz üstüne bir kaplama yerleştirebilir. Ağız sağlığı hedeflerinize bağlı olarak, diş hekiminiz implantlarınızı kronlar, köprüler veya protezlerle restore edebilir.
Diş İmplantlarına Kimler İhtiyaç Duyabilir?
Bir veya daha fazla eksik dişi olan kişiler diş implantlarından faydalanabilir. Aşağıdaki nedenlerden dolayı diş kaybınız varsa diş implantına ihtiyacınız olabilir:
- Çürükler (diş çürüğü)
- Diş kökü kırığı
- Bruksizm (diş sıkma veya gıcırdatma)
- Dişeti hastalığı
- Yüz yaralanması
- Doğuştan eksik dişler (belirli dişleriniz olmadan doğdunuz)
Diş İmplantı İçin Nasıl Hazırlanmalıyım?
Diş implantı işleminden önce şunları yapmalısınız:
- Diş hekiminize aldığınız ilaçların ve takviyelerin güncel bir listesini verin. Kan sulandırıcı kullanıyorsanız bunu diş hekiminize söylemeniz önemlidir. Diş hekiminiz, birinci basamak sağlık hizmeti sağlayıcınızla koordinasyon içinde implant prosedürünüzden önce herhangi bir ilaç almayı bırakmanız gerekip gerekmediğine karar verecektir.
- İmplant başarısını engelleyecek herhangi bir durum olmadığından emin olmak için yakın zamanda birinci basamak sağlık hizmeti sağlayıcınızı bir kontrol ve kan tahlili için gördüğünüzden emin olun.
- Diş hekiminizle sedasyon seçenekleri hakkında konuşun. Çoğu cerrah, diş implantı ameliyatınız sırasında rahatlamanıza yardımcı olan sakinleştirici ilaçlar sunar.
Dental İmplant Yerleştirildikten Sonra Ne Olur?
Cerrahınız size ameliyat sonrası talimatların ayrıntılı bir listesini verecektir. Ayrıca enfeksiyonu önlemek için antibiyotik reçete edeceklerdir. Ağrı ve rahatsızlık riskinizi azaltmak için yapabileceğiniz birkaç şey vardır:
- Tüm ilaçları tam olarak sağlık uzmanınız tarafından reçete edildiği şekilde alın.
- En az 72 saat boyunca egzersiz yapmaktan veya ağır kaldırmaktan kaçının. (Kalp atış hızının yükselmesi ağrı ve şişliğin artmasına neden olabilir).
- Ağzınızın diğer tarafında çiğneyin. (Her iki tarafınıza da implant yerleştirildiyse, birkaç gün yumuşak yiyecekler yiyin ve ardından rahatlık seviyeniz izin verdikçe diğer yiyecekleri ekleyin).
- Her gün fırçalayın ve diş ipi kullanın.
- İmplant bölgesini cerrahınızın belirttiği şekilde temizleyin.